De laatste 10 dagen van 2017 – 1/10 – Mijn top 10 lessen van 2017

Mijn 10 lessen van 2017
- Blog Cor the Coach, Coaching, inspiratie


Mijn top 10 lessen van 2017

Door elk jaar weer terug te kijken wat je echt geleerd hebt, groei ik zelf verder. Ik hoop dat jij dit ook voor jezelf doet.
In deze blog deel ik er een aantal. Ook zal ik de komende dagen verschillende gedachten delen met je over ondernemerschap, doelen stellen, dromen en er keihard voor gaan.

Maar eerst: mijn lessen van 2017

  1. Het jaar gaat niet zoals jij dat gepland hebt

Ik heb afgelopen jaren flinke groei meegemaakt in mijn persoonlijke ontwikkeling als coach, trainer en ondernemer. Echter dit jaar, liepen een hoop dingen niet zoals gepland. Dit hoort ook bij het proces van doorontwikkelen.

Een aantal dingen die ik dit jaar niet zag aankomen. Een lagere omzet, doordat ik mij volledig op individuele coaching ben gaan richten.

Het beste merk EVER bedacht: De boksende coach – Een methodiek, dat ik zelf heb uitgewerkt afgelopen jaren, waarbij er veel meer is ontstaan, dan ik had verwacht.

  1. Ongefocust ondernemen = ongefocust resultaat

Doordat ik op vele fronten bezig ben en ben geweest, heb ik op veel fronten resultaat behaald. Hier is mijn les geweest, dat het veel energie kost, om toch datgene voor elkaar te krijgen waardoor je weer verder groeit

Hier kan ik heel lang door over gaan. Dit is een les, wat ik al een aantal jaren opnieuw moet leren. Je kunt veel leuk vinden, maar overal goed in zijn…gisteren een heel mooi verhaal gehoord over wat je vooral moet LATEN.

  1. Ik ben MEER dan een goede coach, ik ben THE Coach

Soms moet jij jezelf een bevestiging geven, dat je op de goede weg bent. Dit jaar is het duidelijk geworden, dat ik als coach mij behoorlijk heb mogen doorontwikkelen (dank voor de opleiding). Nog mooier, dat de basis waarvan ik uit werk zo sterk is. Dat ik ECHT resultaten bereik met klanten.

De feedback die ik meervoudig heb mogen ontvangen van de meeste klanten, zijn meer dan positief geweest. Woorden als: Impact, verandering in mijn leven, bewustworden en volgende level zijn geen ongewone woorden voor mij.

  1. Persoonlijk netwerken blijft het belangrijkst.

Social media is een hele fijne tool om zichtbaar te zijn. Echter om van de juiste mensen hulp te krijgen en opdrachten, is mijn persoonlijke netwerk (lees: mensen die ik wekelijks of maandelijks minimaal zie), van grote invloed geweest op de resultaten die ik dit jaar heb mogen bereiken. Zowel persoonlijk als op zakelijk gebied.

  1. Geven loont – met name als je ECHT waarde levert

Waarde (bieden) is wel een van de woorden, die bij mij het meest impact heeft gemaakt. Dit jaar was het jaar, waarop ik mijn waarde meer heb kunnen laten zien. Ook heb kunnen geven en delen. Of het in kennis en kunde is, als waar ik professioneel sta, door het delen met anderen heb ik hierin leuke resultaten mogen bereiken.

Ook in het sporten, opbouwen van netwerken en dingen voor mensen te betekenen.

Waar heb jij dit jaar extra kunnen geven?

  1. Je kunt je brein controleren – maar net als fitness is het oefenen

Een van mijn nieuwe mentoren dit jaar: Mo Gawdat, heb ik een aantal hele mooie gesprekken mee gehad. Hij heeft mij laten zien, hoe jij je brein veel beter kunt trainen om met betere gedachten te komen. Dit is wel essentieel als je uit bepaalde gedrag wilt stappen.

Daarnaast de samenwerking met Frans Duijts (nee niet de zanger), die heeft mij hele mooie inzichten meegegeven, waarbij ik steeds helderder mijn brein gebruik en focus creëer naar mijn doelen toe.  Meer weten over de trainingen die ik ga doen met hem? – kijk hier eens naar – de workshop die wij samen gaan doen op 22-2-2018

  1. Soms hoef je niet je punt te maken. Gelijk hebben is niet altijd gelijk krijgen

Ik ben/ik word regelmatig gezien als een irritant mannetje, die overal antwoord op heeft of hele vervelende vragen stelt. Soms hebben mensen er geen zin in. Of is men er niet klaar voor. Zeker als je in netwerkgesprekken bent, of je bent in verkoopgesprekken is begrip creëren belangrijk.

Soms gewoon lekker observeren en luisteren…dan leer jij meer.

  1. Constant werken aan je persoonlijke ontwikkeling betaalt zich terug!

Hoeveel boeken heb ik er dit jaar gelezen? Hoeveel artikelen? Hoeveel trainingen en lessen heb ik gevolgd?

Boeken, zo rond de 20 – elke 2-3 weken een boek gelezen. Elke dag wel artikelen over wat ik doe, werken aan kennis en praktische zaken om te ontwikkelen.
Een van de boeken die mij bij zijn gebleven, ook omdat ik de mens erachter heb mogen leren kennen: Mo Gawdat – Logica van Geluk.
Er zitten wijze lessen in, soms voor je gevoel open deuren.

Een van de dingen die ik geleerd heb, voeg deze kennis toe aan je dagelijkse activiteiten.

  1. Echt ondernemen begint bij jezelf – wees bewust van wat je zelf kunt

Ik heb heel veel geprobeerd uit te besteden dit jaar. En ik kwam erachter dat ik dat bij een aantal dingen NIET had moeten doen. Hierdoor heb ik meer kosten gemaakt dan noodzakelijk was. Dingen waar ik mij op verkeken heb: Locatie, marketingonderdelen en coachingsmodellen uitgeprobeerd, waardoor ik klanten verloren heb. En vooral veel tijd.

Door echt uit te vinden wat je kunt, wat  je wilt, maar waar je ook achter staat, heb ik veel meer inzichten gekregen in hoe ik als ondernemer en als mens ben.

  1. Niet alles wat blinkt is goud.

Ik heb vooral in de eerste helft van 2017 veelvoudig de fout gemaakt, doordat ik overal kansen zie en aangesproken wordt op mijn kennis en kunde. Echter wil ik mij niet op de mensen focussen, ik heb de keuze gemaakt mij erin mee te laten slepen.

Het gevolg, dat ik niet datgene heb gedaan, wat ik moet doen.

Gelukkig heb ik ook mijn mentoren waar ik advies aan vraag. En ben er dit jaar op gewezen, dat ik een hoop beter heb kunnen doen. Komende dagen zal ik ook een stukje met jullie delen hoe ik dat ga aanpakken.

 

Meer lessen te leren

 

Natuurlijk heb ik meer dan dit geleerd. Maar ik denk dat ik wel hiermee een van de belangrijkste lessen te pakken heb gehad voor dit jaar.

Wat zijn jouw lessen van dit jaar?  Deel ze gerust hier. Ik ben benieuwd om ook van jou te leren.

Wil je ze niet hier delen, dan zou ik zeggen: Schrijf ze op voor jezelf.

Tot morgen!

 

lessen 2017

Tags: , , , , , ,