Bouw je netwerkstrategie op in 4 stappen

netwerkstrategie


Bouw je netwerkstrategie op in 4 stappen

Wil je dit artikel op je gemak offline lezen? Download de PDF hier en ontvang het in je e-mail Inbox.

Heb jij al regelmatig genetwerkt? Of ben je net een beginner met netwerken? Lees dan deze blog eens. Ik heb namelijk ook redelijk wat ervaring met netwerken en ik heb genoeg fouten gemaakt. En het allereerste is zonder strategie naar buiten te gaan. Overal heb je strategieën voor nodig. Zo ook om te gaan netwerken.

Het idee achter de netwerkstrategie: Om jou gericht te helpen met het opbouwen van potentiële klanten of netwerk die jou van klanten/kennis kan voorzien.

Uiteindelijk gaat het er allemaal om, dat je leert verkopen.

In 4 stappen je netwerkstrategie opbouwen.

Voordat ik de strategie ga beschrijven wil ik het eerst hebben over, de waarom, mindset en een aantal andere zaken.

Mindset

Om je mindset aan te scherpen, geloof ik heel sterk, dat je een waarom moet hebben?

Waarom ga je netwerken? – Waarom wil je dit echt? (Omdat het moet – is niet de juiste reden, ook al is het wel een MUST).

Een van de redenen, die ik heb, is dat ik gek ben op mensen en hoe meer ik er ken, hoe leuker ik het leven vind.
Een andere reden, is dat wanneer ik meer mensen ken, ook meer mensen ken die ik zou kunnen helpen door Coaching of door het geven van trainingen.

 • Klein opdrachtje voor jezelf: Schrijf eens STERKE 3-4 redenen op waarom je zou netwerken

Wil je al meer weten over hoe je in 1 dag leert netwerken? – Klik hier voor meer informatie

Doelen

Welke doelen heb jij?  Er zijn een aantal manieren om je te stretchen… doelen zijn er 1 van.
Daarom de vraag, heb jij doelen, die jou meer en beter willen laten werken?

Op vele manieren kun jij inzetten, hoe jij aan je doelen wilt werken. Toevallig heb ik in Rotterdam regelmatig meetups, ik zou zeggen…volg mijn Facebook pagina voor de volgende Goal setting events. Hierin deel ik verschillende diensten en manieren om aan je doelen te werken. Een van de boeken die ik hierin gebruik is 12 Weeks Year

Maar een makkelijk lijstje voor jezelf om je eerste doelen SMARTII te stellen. SMARTII staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdsgebonden, “Ik” en Inspirerend.

De meeste lezers kennen SMART al te goed. Echter geloof ik er sterk in, dat je wel een schop onder de kont moet krijgen als je een doel stelt en dat het vanuit jezelf (de “ik”) komt.

 • Maak een lijstje van drie doelen voor het netwerken. Zoals hierboven beschreven (SMARTII)

 

Jouw product/dienst helder hebben (en kunnen presenteren)

Voordat we aan de strategie kunnen beginnen. Wat bied je eigenlijk aan? Handig is om de “wat-doe-je-vraag” goed te kunnen beantwoorden.

Vaak weet jij wel wat je product of dienst is. De vraag wat je in de meeste netwerkgesprekken moet hebben, is wat het resultaat is van jouw product of dienst.

Voor mij bijvoorbeeld: Ik help startende ondernemers goed te starten.

Hierbij heb ik niet eens uitgelegd wat ik exact doet (al spreekt de naam Cor the Coach voor zichzelf).

Een extra tip: Zorg ervoor dat je niet snel in JOUW vakjargon gaat praten.

 

 • Oefen hiermee. Wat is je product of dienst exact en hoe zou je dit vertellen

 

De 4 stappen voor je netwerkstrategie (eindelijk)

Zoals je merkt, om uiteindelijk bij de 4 simpele stappen te komen, heb je wel wat voorbereiding nodig. Misschien was het voorgaande een makkie voor je, misschien ook niet. Ik hoop van harte dat je de tijd hebt genomen om bovenstaande eens te bekijken en aanpassingen doet, waar dat nodig mocht zijn.

Nu wil ik het hebben over de allereerste stap

1.      Je tijdbesteding

Het is heel makkelijk om je te verliezen in het netwerken. En alleen maar bezig te zijn met het “ontmoeten” van mensen en er uiteindelijk alleen maar kosten aan overhouden. Denk maar eens wat je mogelijk aan lunches, ontbijtsessies, diners kwijt kan zijn. Dan heb ik het nog niet eens over de netwerkclubs waar je potentieel (betaald) lid van kunt worden. Zelf probeer ik maximaal 10 uur per week bezig te zijn met fysieke netwerken en netwerkafspraken. Veel zaken kan ik tegenwoordig ook doen via Skype, e-mail en sociale media. Daar ben ik 5-10 uur mee bezig.

De overige tijd houd ik mij bezig met zaken, zoals blogs schrijven (zoals deze), programma’s ontwerpen, natuurlijk mijn coaching en recentelijk wat meer met trainingen om ondernemers verder te helpen.

Een manier om aan te denken: Hoeveel “werkende” uren heb jij? Of anders gezegd, hoeveel uren kan jij actief bezig zijn met je bedrijf?

 • Maak eens een lijst van al je activiteiten en deel dan op wat jouw ideale tijdbesteding is. Ook apart tijd voor netwerken

 

Leren netwerken in 1 dag
Jouw tijd is waardevol. Net als jij! Ga er wijs mee om

Wil je al meer weten over hoe je in 1 dag leert netwerken? – Klik hier voor meer informatie

De volgende stap is dan ook een logisch gevolg van bewustwording van je tijd:

2.      Activiteiten – Je netwerk activiteiten bepalen

Binnen netwerken heb ik in het vorige kopje al het een en ander benoemd. Nogmaals een aantal op een rijtje zetten:

 • Lid zijn van een netwerkclub
 • Evenementen bezoeken
 • Online media activiteiten (e-mail, social media)
 • Diners, lunches, ontbijten
 • Bedrijfsbezoeken
 • Andere activiteiten, waar je bewust/onbewust met mensen kan gaan praten over je onderneming

Zoals je ziet, kun je met deze lijst al je hele werkweek vullen. Ik heb waarschijnlijk niet eens alles benoemd.

De vraag hierin is, hoeveel tijd heb je ervoor om elk van dit te doen?

Voor mij is het belangrijk om te kijken naar korte termijn en lange(re) termijn effecten, gecombineerd met kosten die ik maak.

Bijvoorbeeld: Lidmaatschap van een netwerkclub kan 1 heel veel tijd kosten, soms (heel) duur zijn en het effect behoorlijk hoger. Op dit moment ben ik lid van een netwerkclub BNI in Ridderkerk/Rotterdam.

Ik heb ook een bewustere keuze gemaakt met wie ik wel of niet lunch. Aangezien de gemiddelde lunch tussen 10-20 euro kan kosten per persoon. En daarvan is de impact niet altijd even duidelijk. Echter met de juiste mensen lunchen, kan het op langere termijn JUIST wel wat opleveren. Is ook een kwestie van hoeveel je vooruit wilt investeren.

Online media

Meeste tijd van mijn netwerkactiviteiten vinden plaats achter mijn laptop. Zeker als je op korte termijn veel personen wilt leren kennen, is het delen van kennis en contacten het “gemakkelijker” te doen. Echter een nadeel is, dat heel veel contact vrijblijvend zijn. Omdat met online media, het ook lang kan duren voor je antwoord krijgt.

Daarnaast het risico op information overload is redelijk hoog. Omdat je veel zult moeten schakelen, tussen verschillende berichten.

Let ook hierbij op hoeveel tijd je eraan besteed. Ik kan uit eigen ervaring zeggen, dat ik “social media” behoorlijk heb gebruikt. Hierbij is het zo dat ik uiteindelijk UREN en soms DAGEN aan het scrollen ben geweest op mooie posts, Liken en commentaar geven op posts.
Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een tip hierin: Besteed een gezonde dosis tijd hieraan. En kijk vooral naar je product of dienst.

Ook de hele dagen personen, individuele e-mails te sturen hebben mij een hoop tijd gekost, zonder direct resultaat.

 • Maak een lijst van alle (mogelijke) netwerkactiviteiten die jij onderneemt of kunt gaan ondernemen. En kijk welke voor jou het meeste gaat opleveren.

3.      Voorbereiden om op stap te gaan – als je naar een event gaat.

 • Wat voor event gaat het om?
 • Is het een event waar je netjes gekleed moet gaan? Of kun je gewoon in je “normale” kleding komen.
 • Is het een event van een netwerkclub?
 • Is er een bepaald thema aan gekoppeld? (branche gerelateerd bijvoorbeeld)
 • Heb jij een pitch/presentatie klaar voor wanneer er gevraagd wordt aan je wat je gaat doen?

 

Ik heb een aantal tips op 1 pagina samengesteld  Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang deze

 

4.      Follow up

Dit is eigenlijk het belangrijkste na een nieuwe kennismaking in het netwerken. De follow up. Het meest ondergewaardeerde (en soms vervelende) klus om te doen.

Een paar dingen die ik hierin geleerd hebt:

 • Proactief zijn wordt gewaardeerd.

Door een bericht te sturen naar degene die je ontmoet hebt (het beste binnen enkele dagen), zal de persoon waarmee je gesproken hebt een positieve indruk van je houden.

 • Ga niet meteen voor de “kill”

Verwacht niet dat je meteen zaken kunt doen. Zie dit vooral als een kans om een relatie op te bouwen met anderen.

 • Social media (met name Linkedin) is een goede manier

Als je social media goed wilt gebruiken, kun je in de follow up een positieve indruk maken. De persoon bijvoorbeeld via een persoonlijk bericht benaderen en bedanken voor de kennismaking. Daarnaast ook vanuit jezelf contacten geven, zodat je DIRECT waarde toevoegt aan een ander.

Netwerkstrategie - Follow up
In je netwerkstrategie win je het meeste eigenlijk met een Follow up. Ook al denk je van niet, omdat er niet direct iets uit te halen valt. Het gaat je een stuk verder brengen

Afsluitend – tijd en een aanbieding.

Je netwerk opbouwen kan jaren duren. Soms heb je geluk met direct de juiste personen om je heen. Echter geloof ik er sterk in, dat je kunt leren netwerken in 1 dag. Dit is ook een programma wat ik kan aanbieden, zowel individueel als in groepstrainingen. Binnenkort komt er een e-programma vanuit.

Voor nu wil ik je graag meenemen in een proces waarbij je meerdere e-mails gaat ontvangen als jij je inschrijft op mijn nieuwsbrief. Dan krijg je voor de komende weken +/- 10 e-mails met tips en trucs over hoe je beter kunt gaan netwerken en een pre-order kans om mijn e-book + e-werkboek te bestellen die uiterlijk per 31 mei 2017 uit gaat komen.

Klik hier voor de pagina

 

Mocht je zoiets hebben, dit gaat mij te lang duren…

Vul je gegevens hieronder in, om direct coaching te ontvangen, ik kan je namelijk ook individueel erdoorheen helpen in 3 uur coaching en begeleiding.
Binnen die 3 uren, krijg je een netwerkstrategie, motivatie/inspiratie hoe je echt ermee aan de slag kunt gaan en hoe je jouw resultaten hierin kan meten.

Bonus: Na telefonisch contact zal ik een checklist opsturen per e-mail, waarmee je aan de slag kunt

 

 

Tags: , , ,