De laatste 10 dagen van 2017 – 6/10 – Wat wil je nu ECHT?

Wat wil jij ?
- Blog Cor the Coach, Coaching


Wat wil jij nu Echt?

De kerstdagen waren weer lekker. Terwijl ik dit schrijf, geniet ik nog even na, van teveel eten en gesprekken die ik afgelopen dagen heb mogen voeren met familie en kennissen. Daarbij komt het toch weer voor, dat wanneer je “off duty” bent, oftewel niet werkt, je automatisch vragen gaat stellen aan mensen.

Hierbij was ik in gesprek met een kennis, over zijn toekomstplannen. Daarbij heb ik hem de vraag gesteld: Wat wil jij nu ECHT?

Het antwoord, was heel lastig te formuleren voor hem.

Als jij je hierin herkent, zou ik zeggen, lees even verder. Ik heb hier namelijk wel wat tips om je een richting op te helpen.

Wat is voor jou belangrijk?

Ik kan heel goed begrijpen, dat het lastig is voor velen om uit te vinden wat je echt wilt. Zelf heb ik hier ook behoorlijk mee zitten worstelen en regelmatig, moet ik herzien of dit wel klopt.

De eerste vraag die ik eigenlijk hierbij stel: wat is belangrijk voor jou?

Hierin komen namelijk jouw normen en waarden sneller naar voren. We leven in een tijd, waarin we blootgesteld worden aan DUIZENDen keuzes die je soms in een jaar moet maken. Hierdoor verlies je soms uit het oog wat echt belangrijk is voor jou.

In mijn geval, is het mijn toekomstig gezin. Ik wil maar 20 uur per week MOGEN werken, zodat ik met mijn gezin tijd kan blijven besteden. Daarnaast vind ik ECHTE impact creëren op mensenlevens zeer belangrijk. Hierdoor ga ik altijd op zoek naar manieren om mijn coachingskennis te vergroten, mensen van bepaalde kringen om mij heen verkrijgen. Zo kan ik nog wel een stuk doorgaan.

De oefening:

Schrijf voor jezelf eens een grote lijst met dingen die je leuk vind… en streep daarna datgene af wat je ECHT belangrijk vind.

Van de overgebleven lijst, ga je nog een keer langs. Hierbij stel je de volgende vragen: 

  • Is dit echt belangrijk?
  • Ga ik hier echt wat aan doen/ mee doen?

Zo wordt je lijst een stuk kleiner. Vanaf hier kom je een stuk dichterbij, wat je belangrijk vind. 

 

Doen

Hoe ik er in mijn geval achtergekomen ben wat voor mij belangrijk is. Doen!

Doordat ik tijd heb besteed om uit te vinden wat ik echt wil, heb ik vele verschillende werkzaamheden gedaan en teruggekeken naar wat daarin het belangrijkste voor mij is geweest.

Hieruit kwam ALTIJD, werken met mensen en IMPACT creëren in mensenlevens terug. De werkzaamheden, waarvan ik het gevoel had, dat ik te weinig impact had, viel heel gauw van mijn lijstje.

Hierdoor ben ik de afgelopen jaren veel meer gaan verdiepen in materialen over hoe je het beste mensen kunt helpen, ideeën creëren en ga zo maar door. Het gevolg: Hierdoor ben ik nog dichterbij gekomen wat ik echt wil.

Als iemand aan mij vraagt wat wil jij ? Dan kan ik nu veel makkelijker antwoord geven, omdat ik al een hoop heb gedaan.

 

De volgende stap in verbetering, zit in de uitvoer, jezelf een dieper liggende richting geven. Dat doe je door o.a. doelstellingen te maken, concreet beschrijven wat voor jou belangrijk is. En nogmaals, doen!

 

Reflectie

Zoals je kunt lezen in het bovenstaande, naast de vragen te stellen en doen is Reflectie  wel een hele belangrijke. Overal waar je wat doet, wat je denkt dat belangrijk voor je is, of waar je denkt dat je waarde liggen, blijft het terugkomen om goed naar jezelf te blijven kijken.

In deze momenten van reflectie,  kun je eigenlijk “meten” of het klopt wat jij wilt.

Dus elke keer dat jij dit doet kun jij jezelf afvragen: Wat wil jij nu echt?

simpele tips hierbij:

  • Doe het zo vaak mogelijk
  • onderneem actie hierop
  • Schrijf vooral alles uit in een schrift

 

Komende dagen zal ik o.a. een blog schrijven over doelen stellen en jou daarmee een stuk op weg helpen.

 

Voor nu, hoop ik dat jij een mooie kerst hebt gehad, toch nog even de tijd hebt om extra bij te komen en vooral de tijd nemen met de vraag: Wat wil jij nu echt?

 

 

Wil je de blogs van afgelopen dagen nog teruglezen?

Vrolijk kerstfeest – recharge

3 reflectievragen voor jou en mij

3 boeken die impact hebben gehad op mij dit jaar

Persoonlijke aandacht – 3 tips

Mijn top 10 lessen van 2017

 

Tags: , , , , ,