Winnaarsmentaliteit: Een van de Sleutels tot succes

Winnaarsmentaliteit


Winnaarsmentaliteit

Afgelopen week hebben we Feyenoord mogen zien winnen na een goed seizoen bovenaan te hebben gestaan. En dat op het nippertje weten vast te houden. Vandaag wil ik het hebben over de winnaarsmentaliteit. Een van de succesfactoren om te kunnen scoren in ondernemerschap.

“Cor het lijkt alsof je alles aan voetbal lijkt af te meten, je deed toch iets met vechtsporten?”

Jazeker, doe ik wat met vechtsporten. Op dit moment de boksende coach, een van de merken van Cor the Coach, die nu dieper gaat op een stuk persoonlijke ontwikkeling.

Waarom is een winnaarsmentaliteit belangrijk.

Een veelgenoemde quote: “Meedoen is beter dan winnen. “

Eerlijk vind ik deze quote deels waar, maar als JIJ ECHT WILT winnen vind ik het bovenstaande onzin.
Als je meedoet, oftewel, je laat je zien is altijd beter dan nietsdoen. Maar op sommige momenten heb ik gemerkt, dat als je alleen maar laat zien, dat men niet weet wat ze met je aan moeten. Hier spreek ik uit eigen ervaring.

Kort verhaaltje

Ik heb de eerste 2 jaren, dat ik karate deed, netjes alle lessen gevolgd. Hard getraind en eigenlijk leuke partijen gespard, maar nooit echt laten zien wat ik echt kon. Via een wedstrijd. Ik zag een aantal van mijn collega’s winnen met wedstrijden en ik voelde van binnen dat ik dat ook wilde. Echter, ik heb nooit een ECHTE wedstrijd mentaliteit gehad.

Tot iemand tegen mij zei: “Cor waarom doe je niet mee? We hebben nog niemand in de zwaarste categorie, die namens onze club uitkomt. “

Uiteindelijk ben ik de uitdaging aangegaan. Mijn eerste ECHTE wedstrijd uit mijn leven. Ik heb weleens meegedaan met wedstrijden op het gebied van computerspelletjes EN gewonnen. Maar nog, fysiek was dat een andere uitdaging.

Ik heb extra hard getraind, soms tot 12x per week, omdat ik zeker ervan wilde zijn, dat ik zou winnen. Althans, ik dacht nog niet aan winnen, ik dacht aan meedoen.

Daaruit heb ik ontdekt, dat ik zelfs tijdens het “harde” trainen, nooit voluit ben gegaan. Dit werd duidelijk, op momenten dat ik ECHT uit mijn comfortzone van trainen werd gehaald. “En de vraag werd gesteld, doe je mee of wil je winnen? “

Ik ben heel dankbaar geworden voor deze vraag. Want ik liep een leuke blessure op, waardoor ik niet hoger kon trappen dan een low-kick. Leuk als je nog een week hebt voor de wedstrijd. Ik moest en zou meedoen aan het kampioenschap. En ik zag al die gasten die in mijn categorie vallen… uiteindelijk keihard gewonnen, met als uitblinker de finalewedstrijd, die ik in 30 SECONDEN gewonnen had.

Ondernemers, alleen je laten zien is niet genoeg!

Ik heb afgelopen jaren genoeg ondernemers mogen ontmoeten, die zich hebben laten “zien”. Ik ben zelf regelmatig zo. En eerlijk, dit zorgt ervoor dat je het niet gaat overleven als ondernemer, laat staan succesvol worden.

Show up! – is een veel genoemde term in de vele succesverhalen van ondernemers. Maar als je slaapt, dan heb je er niets aan om jezelf te laten zien. Dus bij deze een aanpassing van de quote: Show up, be there to win, learn and earn!

Terwijl ik dit stuk schrijf, komt het gevoel van willen winnen weer naar boven. En ik hoop jou ook erin mee te nemen!

5 tips om je winnaarsmentaliteit te ontwikkelen

  1. Zorg elke dag voor iets wat je kunt winnen

Van wie of wat zou je willen winnen? Elke dag kijk ik naar mijn voorbeelden, hoe zij winnen in het leven. Welke routines zij nemen en welke vragen zij stellen. Elke dag stellen zij deze vraag: Hoe kan ik winnen van mijzelf, mijn “luiheid” en mijn “gewoontes”?

  1. Zorg voor een fysieke uitdaging

Koud douchen? Keihard fitnessprogramma? Vechtsport beoefenen? Of heb jij een x aantal keren dat je opdrukt per dag. Zorg ervoor dat jij jezelf blijft uitdagen

  1. Lees over winnaars

Ik ben van nature extern gefocust. Dus ik heb input nodig van anderen/verhalen om mijzelf op te pompen. Omdat ik daar bewust van ben, kan ik daar ook eerlijk over zijn. Hierdoor stel ik altijd de vraag, wat zou mijn sportheld/inspirator/zakenpartner/motivator doen?

  1. Maak je winsten zichtbaar!

Als je wint, zorg ervoor dat je dat zichtbaar maakt. Heb je 100x opgedrukt! Je 10 of 20 sales calls gedaan EN gescoord, zorg ervoor dat je dat opschrijft, filmt of met audio opneemt.

  1. Winnen hoef je niet alleen te doen!

Verzamel een team van winnaars om je heen. Help elkaar. Het kan ook zo zijn, dat coaching, een mentor of iemand waar je tegen opkijkt van kunt leren. Ik hoef mijzelf hierin niet te verkopen, ook ik heb coaches, mentoren en medeondernemers waar ik veel van leer.

Bonus

Visualiseer dat jij een winnaar bent. Creëer een beeld van je jezelf, dat jij aan het winnen bent. Kampioen van jouw onderneming, beter dan jouw concurrenten. En dat jij op jouw manier de beste bent.

Winnaarsmentaliteit – je hebt het of je kunt het krijgen

Als je nog niet je winnaarsmentaliteit hebt, dan kun je er altijd naartoe werken. Neem deze stappen en probeer het lekker uit. Begin met kleine winsten en laat het opstapelen tot het groter en groter wordt!

Keep winning!

Tot de volgende post!

 

winnaarsmentaliteit

Meer over winnaars:

via Youtube 

Deze duurt iets langer:

 

 

Tags: , , ,